Usuarios registrados


Gavina riallera. (Larus ridibundus)

Gavina riallera. (Larus ridibundus)
Comentarios: 1 Pere Tuset

Google Adsense Block

Principal / Oficios y herramientas / Forns de calç o olles de calç.

Forns de calç o olles de calç.

Forns de calç o olles de calç.

Image Details

Descripción: Capturada el 25-01-09, al Cogul, les Garrigues.
Reflex digital EOS 1D , òptica Canon EF 100-400 f/4.5-5.6l, manual i a pols.

Els forns de calç o olles de calç són construccions tradicionals que trobam arreu dels Països Catalans. Fets de pedra i fang, al seu interior es feia una combustió de llenya per a obtenir calç. Antigament la calç era un material molt necessari, s’utilitzava en la construcció per a fer les parets (per a unir les pedres), barrejada amb aigua i argila o arena s'utilitzava per a arrebossar les façanes i emblanquinar les cases. També servia a impermeabilitzar les cisternes i els safarejos així com per a desinfectar i també tenia un ús agrícola per a ensulfatar les plantes contra les plagues. El procés de transformació de la pedra en calç es feia per combustió, mitjançant un forn de forma rodona fet dins la terra o la roca. Es necessitaven temperatures d'entre 800°C i 1000ºC perquè el carbonat càlcic s'alliberés de l'anhídrid carbònic i passés a òxid de calci. Però per a aconseguir aquest procés es necessitava una preparació llarga i feixuga. Aquestes tasques duraven al voltant d'uns tres mesos i començaven entre el gener i el febrer, quan les feines agrícoles eren més escadusseres.

Primer de tot, es necessitava combustible, que s'obtenia desembrossant el bosc. El següent pas era la pesada feina d'arrencar la pedra amb pics i malls. Després es transportava la pedra i els fogots amb els carros fins al lloc on era situat el forn. Aquest s'omplia posant de forma circular les pedres depenent de la seva mida: a baix les més grosses i a dalt del curull les més petites. A la part inferior es deixava una finestra o boca per introduir-hi la llenya amb una mena de forca anomenada gavell. Quan començava l'encesa, ja no es podia parar fins que el mestre calcinaire deia que la pedra era ben cuita. Un forn de la capacitat abans esmentada trigava de vuit a deu dies i quan els entesos deien que ja era al seu punt segellaven la boca del forn i la part superior o curull amb pedres i fang durant quatre o cinc dies més. Passat aquest temps ja era a punt per desenfornar i transportar la calç en carros a la seva destinació per al seu ús.

D'aquesta antiga activitat, tan estesa a les nostres muntanyes, solament resta el mut testimoni d'aquells forns que en l'actualitat estan mig enrunats i tapats per la vegetació. La producció de calç va tenir una certa importància fins a mitjans segle XX, com ho demostra l'existència de moltes olles o forns arreu del territori.
Fecha: 31.01.2009 20:21
Impactos: 990
Descargas: 0
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 99.6 KB
Envíado por: Josep Martin
Palabras clave: Forns, de, calç, o, olles, calç.

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

EXIF Info

Fabricante: Canon
Modelo: Canon EOS-1D Mark III
Tiempo de exposición: 1/1000 sec(s)
Valor de apertura: F/11
Velocidad ISO: 400
Fecha de creación: 25.01.2009 10:33:50
Longitud focal: 105mm

Discussion

Autor: Comentario:
Francesc Baldrís
Miembro

Fecha de alta: 29.04.2005
Comentarios: 16027
Molt interessant

Molt interessant i complet tot el que expliques, fonamental per entendre el nostre passat i per saber reconèixer i interpretar les emprentes que d'aquest queden en el territori.
31.01.2009 23:19 Offline Francesc Baldrís fbaldris at sigmascorpii.com


Imagen anterior:
La Bisbal de Falset 1de7
Siguiente imagen:
Trull d'oli