Usuarios registrados


Nidificants al PNAE: Agró Roig

Nidificants al PNAE: Agró Roig
Comentarios: 1 Ramon Faura

Google Adsense Block

Principal / Arqueología / Cabana de troncs i branques amb fang 10/19

Cabana de troncs i branques amb fang 10/19

Cabana de troncs i branques amb fang  10/19

Image Details

Descripción: Capturada el 18-03-09 a Cervera, la Segarra.
Reflex EOS 1D òptica, EF 85mm f/1.2l II.
Automàtic, amb flaix i a pols.

Exposició sobre els primers sedentaris a Catalunya, al paranimf de de la universitat de Cervera.

Agricultors
Els humans del neolític, tot observant la natura, conegueren el cicle del creixement de les plantes. Aprengueren que si plantaven una llavor, gràcies a l'aigua de la pluja, aquesta germinaria i donaria fruit. Es convertiren en camperols que conreaven cereals (blat, ordi i sègol) i llegums (llenties, cigrons i pèsols).

A més a més, coneixien bé les plantes i sabien quins bolets tallen les hemorràgies o les plantes que curen el mal de panxa.

Per tal de llaurar la terra sorgiren nous estris més afinats i més llargs, alhora que apareixen els primers molins manuals per a moldre els grans que es cultiven. En segon lloc, la productivitat aviat fou més alta del que calia per a sobreviure i, a poc a poc, nasqué la idea de riquesa vinculada a la productivitat de les terres: apareix l'excedent de producció, que permetrà pagar activitats no vinculades a la terra o a la ramaderia. També apareix la divisió del treball. Ras i curt, l'excedent farà sorgir primer una divisió del treball i, gairebé immediatament, una minoria que exercirà un domini sobre la resta a través d'elements coercitius -els funcionaris i l'exèrcit- i ideològics[2].

El neolític comportarà una nova economia productora en què el nombre de components d'una comunitat no depenia tan sols de les circumstàncies climàtiques o dels recursos vegetals i animals, sinó de la seva capacitat d'augmentar el fruit de les terres conreades i dels ramats, alhora que l'economia de la comunitat és autosuficient.

La producció d'aliments, fins i tot en la forma més simple, proporciona una oportunitat i un motiu per a l'acumulació d'un sobrant. Una planta cultivada no s'ha de consumir en el moment mateix de la collita. Cal conservar-ne i estalviar-ne el gra perquè duri fins a la propera collita, és a dir, un any sencer. I cal apartar un percentatge de cada collita per a la sembra.
D'altra banda, el bestiar que s'ha hagut de mantenir laboriosament durant la temporada de secada no ha d'ésser sacrificat i devorat de manera indiscriminada. Almenys les vaques i les ovelles joves s'han de posar a part i s'han de criar per subministrar llet i per augmentar el ramat.
En segon lloc, l'economia és absolutament autosuficient. La simple comunitat productora d'aliments no depèn, per a cap de les seves necessitats vitals, de la barata o de l'intercanvi amb un altre grup. Produeix i recull tot l'aliment que necessita. Té a la seva disposició, en el veïnatge immediat, les matèries primeres que li calen per al seu simple equip. Els membres o famílies que la integren fabriquen les eines, els estris i les armes que els calen
Fecha: 24.03.2009 21:50
Impactos: 1029
Descargas: 0
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 97.7 KB
Envíado por: Josep Martin
Palabras clave: Cabana, de, troncs, i, branques, amb, fang

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

EXIF Info

Fabricante: Canon
Modelo: Canon EOS-1D Mark III
Tiempo de exposición: 1/6 sec(s)
Valor de apertura: F/11
Velocidad ISO: 800
Fecha de creación: 18.03.2009 18:39:38
Longitud focal: 85mm

Discussion

Autor: Comentario:
No hay comentarios para esta imagen