Usuarios registrados


Església de Sant Andreu de Samalús

Església de Sant Andreu de Samalús
Comentarios: 0 Pere Tuset

Google Adsense Block

Principal / Astronomía / Cúmul globular M13

Cúmul globular M13

Cúmul globular M13

Image Details

Descripción: 20-03-2004
Àger

Dins de les galàxies hi ha uns objectes que s'anomenen "cúmuls estel·lars". Són agrupacions d'estels que estàn relacionats físicament (és a dir, no només es veuen agrupats al cel). N'hi ha de 2 tipus,

- Oberts. Poden contenir de pocs o molts estels, els estels estan prou separats perque es vegin individualment sense problemes i adopten "formes" diferents al cel. Estan distribuïts per tota la galàxia.

- Globulars, tenen sempre forma esfèrica, tenen una concentració molt forta d'estels al centre que va disminuint a mesura que ens allunyem del centre. Formen un núvol al voltant de la galàxia.

M13 va ser descobert per Edmond Halley (el mateix que va relacionar diferents cometes, i va demostrar que en veritat era un de sol que tornava periòdicament, és a dir, el cometa Halley) al 1714. És el cúmul globular més famós i el més important de l'hemispheri nord. A l'hemispheri sud n'hi ha dos que el superen: Omega centaurii i 47 Tucanae. Està a la constel·lació d'Hèrcules i és un objecte fàcil de veure a l'estiu amb uns prismàtics qualsevols.

Està a una distància d'uns 25000 anys llum de distància i te un diàmatre aparent de 20 minuts d'arc (el de la lluna plena és de 30 minuts d'arc). Conté uns quants centenars de milers d'estels ! Alguns diuen que més d'un mil·lió. L'edat oscil·la, depenent de la font, de 14 a 24 mil mil·lions d'anys.

La concentració d'estels al seu centre és 500 vegades superior que la que hi ha dels estels al voltant del Sol.

Espero que en els vostres monitors es vegi ben fosc el fons de la fotografia. Us recomano baixar-la i veure-la contra un fons fosc.

Un bon enllaç per trobar informació dels objectes del catàleg de Messier és http://www.seds.org, i en aquest cas per l'objecte que ens ocupa http://www.seds.org/messier/m/m013.html . Dona molta informació i molts enllaços interessants al respecte.

Telescopi: Newton Sky-Watcher de 200mm de diàmetre a f5. Montura Super Polaris. Skysensor 2000PC.

Càmera: Starlight Xpress MX-916USB
Suma de 12 imàtges de 60s cada una (equivalent a fer una exposició de 12 minuts). Exposicions fetes al voltant de dos quarts de tres de la matinada.

Processat amb AIP for Windows (Astronomical Image Processing for Windows). Els programes de tractament d'imatges astronòmiques ja inclouen tota una sèrie de tractaments especials per objectes astronòmics i permeten treballar amb el format per excel·lència de l'astronomia que és el "FITS". En aquest cas, pels cúmuls globulars, va molt bé un tractament que s'anomena DDP (Digital Development Process).
Fecha: 06.07.2006 08:50
Impactos: 2771
Descargas: 2
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 38.2 KB
Envíado por: Francesc Baldrís
Palabras clave: M13, Hèrcules, Cúmul, globular, Cal, Maciarol, Àger

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

Discussion

Autor: Comentario:
No hay comentarios para esta imagen


Imagen anterior:
Galàxia NGC2903
Siguiente imagen:
Galàxia M101